divendres, 3 de juliol de 2009

PUIGMAL EN BTT

El 2 de juliol, els tres dels dijous ( Isaïes, Pep Poblet i Picardia ) vam fer el PUIGMAL.
Vam anar seguint les traces de la sortida que van fer els companys de BTTMANIA i BTTBADALONA ( i els molt bons consells de Chus ) http://www.bttmania.org/, així com el magnífic llibre de ruta fet pel CLUB BTT SANT BOI http://www.clubbttsantboi.net/puigmal.htm , que ens ha estat de molta utilitat.


0,000 Km. SORTIDA DES DE RIBES DE FRESER. Sortim de l'estació del cremallera deNúria que hi ha al centre de Ribes.


1.180 km. COMENÇA L'ASCENSIÓ PER LA CARRETERA DE LA COLLADA DE TOSSES.
S'ha de parar molta atenció perquè és una carretera amb molts revolts i sense espai a la cuneta.8,000 km. PASSEM PER PLANOLES


14.000 km. A MA DRETA TROBEM EL TRENCANT QUE PUJA FINS A DÒRRIA.És la primera rampa exigent.


15,600 km. PASSEM PER DÒRRIA. Hem superat els 1.500 m. sobre el nivell del mar. Aquí trobarem l' última font fins a Queralbs. Carreguem d'aigua i comencem una pista en bastant bon estat.


19,00 km. BOSC DE DÒRRIA


20,00 km. TRAVESSEM EL TORRENT DE PALÓS
20,980 km. TRAVESSEM EL TORRENT LLARG


21,900 km. Desapareix el camí, i ens trovem al mig d'unes magnífiques pastures, vorejats d'unes vistes de postal. Aprofitem per descansar una estona i fer moltes fotos.


23.100 km. COLL DE LA CREU DE MEIANS ( 2.000 mts. )
Aquí aprofitem per esmorzar la coca amb espinacs que portavem de casa.


Continuem amb unes bones rampes que fem a peu, cap al Collet de Sant Salvador.


25.600 km. Travessem un filat que fa de frontera.Travessem per un cancell. Estem a la carena que separa el Ripollès de la Cerdanya Francesa


25,800 PLA DE LES SALINES (2.200 m.). Preciosa explanada, amb magnífiques vistes pels quatre costats, on pasturen vaques i cavalls. Al fons ja podem veure el Puigmal i les clapes de neu que encara hi queda.


Són les 12:00 h., i la climatologia que fins al moment ens ha respectat, fent que gaudíssim d'una agradable i confortable temperatura, en aquest moment passem sobtadament dels 23 als 13 graus, i tenim a tocar una gran tempesta a la part francesa que ens va acompanyant durant uns kilòmetres. Veiem caure els llamps i sentim els trons bén a prop, junt amb una cortina d'aigua a pocs kilòmetres.


Ens creuem amb dos excursionistes, que ens comenten que vénen del Pas dels Lladres, i que està negre com el carbó i que la tempesta està a tocar. Ens recomanen i insisteixen que tornem per on em vingut, però les cartes ja estaven tirades, i no podiem tornar si no es feia del tot impossible seguir endavant.
Afortunadament, la tempesta finalment es desfà, i podem continuar sense que ens caigui una gota sobre.


31,00 km. PAS DELS LLADRES ( 2.525 m.).


31,00 km. Passem a tocar la TOSSA DEL PAS DELS LLADRES ( 2665 m.) i després passem per sota els remontadors més alts de les pistes d'esquí franceses del PUIGMAL (cota 2.600)


32,900 km. ACABA LA PISTA. Passem per les Clotxes del Puigmal. És com una senda d'un metre d'amplada que cal fer a peu en alguns trams, i que va per la carena amb un cert peril.


33.900 km. Estem a 2.650 m. i només ens queden 260 m. de desnivell pel cim. A partir d'ara deixem d'abar sobre la bicicleta. Pujarem per un camí pedregós que va fent zig-zag. Jo vaig trigar uns 45 minuts en superar aquest últim escull, encara que d'altres ho van fer amb força menys temps.


35.000 KM. HEM ARRIBAT ALPUIGMAL (2.910 m.)
Quan he arribat, l'Isaïes i el Pep ja havien menjat, fet fotos, i els vaig trobar amb ganes de començar el descens, perquè pujava la boira molt ràpida i perillosament.
No hi ha qui pugui amb el seu ritme sense pressa, però sense pausa. A mí hem va faltar l'aire al començament de la pujada, i fins que no vaig carregar la bici al coll després d'uns quants descansos obligatoris, no hem vaig sentir bé. Però s'havia d'aconseguir com fos, i la moral va guanyar al cansament. L'Esforç va ser enorme, però les cares de satisfacció ho deien tot.


COMENÇA EL DESCENS. S'ha de posar encara més atenció que pujant perquè és fàcil relliscar o fer rodolar pedres costa avall, amb el perill que comporta.
De moment anem trovant fites que ens indiquen per on hem de seguir.


37,600 km. Passema tocar el CIM DE LA DOU ( 2.471 m. ) i arribem a la Serra dels Planassos. Hem perdut alçada ràpidament.


Al fons veiem l'aparcament de la COLLADA DE LA FONTALBA, i baixem directament camp a través pels prats fins fa poc coberts de neu, i ara d'un verd intens. Anem trobant alguns munts de pedres que ens indiquen el camí, i cap al final, ja el sendero fent zig-zag.


39,800 km. COLLADA DE LA FONTALBA (2.070 m.) Hem baixat molt ràpidament el que ha costat molt de pujar.

Prenem una pista amb molt bon estat, que en 11 km. ens portarà fins a Queralbs

Finalment ens deixem caure carretera avall fins al punt de partida de Ribes de Freser .

Com bé ens va aconsellar Chus, vam acabar al Restaurant Ca l'Anna de Ventolà, amb la típica taula d'embotits i uns peus de porc al forn.

La foto de grup ens la va fer en DIGI de BTTBADALONA, que junt amb dos companys més havien fet el Balandrau, i que era un dels integrants de la èpica sortida conjunta de BTTMANIA-BTTBADALONA del 2007.